Dos aniversaris particulars
Escric molt tard d’avui dia 2, dilluns. El dia que el meu germà Abelard celebrava el sant, i el dia que va morir la meva neboda Goretti. Dels dos he escrit sovint. No fa gaire, parlant dels sants i d’aquells els que tic més que devoció (o una amistat particular), al costat de Francesc d’Assís, d’Agustí d’Hipona o de Joan XXIII posava l’Abelard i la Goretti. Ara no m’estendré, fent-ne el panegíric. Simplement en dono constància i dir que en ells hi penso molt sovint i avui molt particularment.
Deixo unes paraules que van deixar escrites. I de la Goretti, a més, un dibuix ingenu del paisatge que es veu des de la torre on passà molts dels seus pocs estius iscuts a la trra. Ja molt al final dels seus dies, quan ja sabia que estava molt malalta i que no en sortiria, va escriure el pensament que copio:
“El vuit és un número perfecte i sensual. / El vuit és el meu número preferit / Perquè és el doble del número preferit de la meva mare. / Jo sóc un vuit perfecte i sensual, / però el dolor m’ha tombat / i no puc posar-me dreta. / Ara sóc el símbol del’infinit. / Infinit; me’n vaig cap a l’infinit / i això m’omple de goig”.
De l’Abelard copio només uns versos d’un poema que va escriure la nit que li vaig dir que no superaria el càncer: :
“Vaig a morir/ I estic content (…) perquè he viscut / de cara a la gent / i trobaré gent. / Perquè he viscut / de cara a Déu / trobaré Déu”.
Dues persones que estimaven molt la vida i que van morir encara joves, plens de fe. No pot ser –pensaven– que la mort sigui més forta que la vida.
Em crida l’atenció la manera d’aceptar la mort que tenen els dos, es una manera molt valenta i sense por. “Ara soc el sinbol de l’infinit, infinit m’envaig cap al infinit” Ella es concient del que li pasa i que aviat es morira. Lo mateix amb l’Abelard i trobo molt positiu aceptar la mort. Perque la societat la ha fet tabu i no ha de ser tabu.